Rutes de Natura al Sud de la Segarra




EIN Granyena

La comarca de la Segarra té tres Espais Naturals Protegits (ENP): al nord-oest hi ha la vall del Sió i Llobregós, a l’oest els Plans de Sió i al sud Granyena. L’ENP de Granyena és zona ZEPA dels secans de Lleida. Els secans de la plana de Lleida són conseqüència tant de les condicions climàtiques i orogràfiques de la zona, com de les activitats agrícoles i ramaders que s’han realitzat de manera tradicional. Tot això ha propiciat un paisatge característic i una flora i una fauna única en l’àmbit català. Tot i aquests valors naturals inqüestionables, la falta de difusió i el seu aparent paisatge àrid i pla han fet que aquests ambients fossin desconeguts i poc valorats.

El relleu variant de l’ENP de Granyena determina l’existència d’un mosaic vegetal en què es combinen l’ús agrícola i la vegetació natural que ocupa el 18% de la superfície de l’espai protegit.



Dels conreus llenyosos, el més abundant és el d’olivera, acompanyat pel conreu de fruita seca i per la vinya, que a Granyena presenta la extensió més gran dels ENPs de la Plana de Lleida. La vegetació natural s’intercala amb els conreus i ocupa principalment les zones de major pendent o els marges dels torrents que travessen el territori. El tipus de vegetació dominant són les brolles de romaní i la foixarda i es concentra en l’àrea compresa entre el torrent de Vialgrasseta i el Cercavins. Cal destacar que es tracta de l’ENP amb major extensió forestal de tota la Plana de Lleida. Els carrascars són la vegetació arbòria predominant i s’estén per els vessants i cotes altres de la serra Llarga, al nord de l’ENP. 




Pel que fa la fauna, aquesta zona té gran interès per les poblacions d’àguila cuabarrada, sobretot per constituir una àrea de dispersió de juvenils d’aquesta espècie. També es poden trobar alguns exemplars de torlit, de sisó, de gaig blau, de calàndria, de cogullada fosca i, esporàdicament s’ha observat la terrerola vulgar. A més, gràcies al mosaic d’hàbitats presents a l’espai, hi ha una bona representació de rapinyaires com l’arpella, l’esparver cendrós i el duc i altres espècies com l’enganyapastors, l’hortolà i la tallareta cuallarga.




L’ENP Granyena, és un territori d’alt valor ecològic i comprèn els municipis de Granyena, Granyanella, Montoliu de Segarra i Montornès de Segarra.


L’any 2013, des de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra, es van crear tres rutes degudament senyalitzades amb informació direccional i interpretativa per donar a conèixer els principals valors de l’espai natural i prenent en consideració la difusió dels valors naturals i patrimonials a la zona.




Les tres rutes uneixen els pobles de Granyanella, Granyena, Montornès, Mas de Bondia i Montoliu. Una de les rutes enllaça amb la ruta de Cercavins que ja fa temps que està senyalitzada. La planificació d’aquestes noves rutes ha donat lloc a una gran xarxa de senders senyalitzats que el mateix visitant podrà adaptar a les seves necessitats i que són adequades per fer tant a peu com en bicicleta. 


A través de la cartografia detallada de l’entorn que hi ha als plafons el visitant s’ubica en el punt d’inici dels itineraris i pot configurar la ruta que més li interessi.



Les tres rutes són: 



Ruta dels Plans
Tipus: Sender i BTT
Dificultat: Baixa
Recorregut: 10, 85 km
Punt de partida i arribada: Montornès de Segarra

 
La ruta surt de Montornès de Segarra i circula pels diversos plans que voregen la vall del Cercavins entre nord i sud, passant pel municipi de Montoliu i retornant per l’obaga i els plans fins a Montornès de Segarra. Hi podrem veure feixes de vinya, roures, alzines, pins i camps de cereal, blat i ordi principalment; també alguna au estepària. Com a patrimoni cultural hi ha el cementiri modernista i les escoles, igualment modernistes, de Montornès de Segarra, a més del pintoresc poble de Montoliu. Abans d’arribar a Montoliu podrem gaudir d’un bell mirador, on hi ha una zona de pic-nic. 


 

Rura dels Templers
Tipus: Sender i BTT
Dificultat: Moderada
Recorregut: 18, 06 km
Punt de partida i arribada: Granyena de Segarra

Ruta que surt de Granyena de Segarra i es dirigeix cap a Mas de Bondia, Montornès i torna a Granyena. Dedicada al primer castell templer de la Corona d’Aragó construït al cim del poble de Granyena. La ruta està totalment senyalitzada i transcorre per espais naturals de gran interès, amb vegetació de roures, alzines i aus estepàries. 



  

  
Ruta del Camí Ral
Tipus: Sender i BTT
Dificultat: Baixa
Recorregut: 7, 24 km
Punt de partida i arribada: Granyena de Segarra

Ruta que parteix de Granyena de Segarra i arriba a Fonolleres. La ruta és d’una sola direcció, és a dir anada i tornada. S’anomena Ruta del Camí Ral perquè creua la vall del riu Ondara, una vall natural per on circulava antigament la principal ruta entre Madrid i Barcelona, passant per Saragossa, Lleida, Tàrrega i Cervera. El paisatge amb parets de marge precioses, cabanes de volta, oliveres i ametllers que formen  una de les escenografies més boniques de la Segarra. 





A més, des de la Ruta dels Plans podeu enllaçar amb la:

Ruta del Cercavins
Tipus: Sender
Dificultat: Baixa
Recorregut: 12,720 km
Punt de Partida i arribada: Montornès de Segarra
 
El riu Cercavins neix a les costes de la serra de Suró i recorre els termes de Montoliu de Segarra i de Montornès de Segarra, pels quals discorre aquesta ruta. Es tracta d’un territori bastant planer en què s’alternen les clapes de bosc amb els conreus de cereal, els ametllers i les oliveres; també hi ha vinya, que antigament es conreava arreu de la Segarra i que avui pràcticament ha desaparegut fora d’aquest sector de la comarca.
La Ruta del Cercavins també ens permet conèixer el patrimoni de la Segarra. A Montornès es troben cases amb portals adovellats al nucli antic i les antigues escoles i el cementiri modernistes i a l’Ametlla una torre cilíndrica (any 1077) i l’església romànica de Sant Pere.
 

 


 
 

 

Comentaris