La Marxa dels Arengaders



A Cervera es feia un toc de campanes que popularment se l’anomenava “La Marxa dels Arengaders”

 

 


Costa molt lligar les campanes, el toc de les campanes, amb les arengades, però la gent de Cervera i la Segarra n’establien la relació de la següent manera.


 

Fins als anys seixanta del segle passat, a les tres de la tarda de cada divendres es feien sonar trenta-tres batallades, en tres tocades d’onze cada una, amb la campana anomenada Nova. El motiu era recordar que un divendres, a les tres de la tarda i a l’edat de trenta-tres anys havia mort Jesucrist. 


És en divendres que se celebra el mercat setmanal a Cervera. Pels vols de les tres de la tarda era quan plegaven les parades que els arengaders tenien a la plaça Major, on aleshores es feia el mercat. A més de les botigues de queviures que en venien tot l’any, cada divendres, molts marxants forasters instal·laven parades de “cascos” d’arengades perquè se’n venien una barbaritat. Al so del toc de les campanes els marxants plegaven les parades. A més, el toc de les trenta-tres batallades, era el senyal acordat per la gent dels pobles de la comarca que havien anat a mercat a Cervera per reunir-se i marxar plegats als respectius pobles, carregats amb el que havien comprat on no hi faltaven les arengades. 


 
Font: Històries de Campanes de Ramon Turull
Imatges: Lo Carranquer (Josep M. Abadia), Campaners de Cervera, fons fotogràfic AHCC i Mariajosep Jové Tarruell

Comentaris