RUTA L-2 Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra



Us proposem un itinerari d’uns 30 quilòmetres al llarg del qual coneixereu aspectes de la Guerra Civil de 1936 -1939 a la Segarra. A partir d’un recorregut per diferents espais que ens ofereixen una visió aproximada d’uns esdeveniments que van marcar el present i el futur d’aquestes terres, des d’un tractament integral de les violències tant durant la guerra com en la immediata postguerra.


El recorregut també col contribuir a ser un bon recurs en l’àmbit de l’educació i del turisme, però sobretot vol contribuir a desvetllar l’interès per aquests espais com a millor garantia per afrontar-ne la preservació. 



 Itinerari




1.- L’acció dels incontrolats, Clot dels Àubins
Localització de l’espai: a 3,2 km de Cervera per L-303

Entre els llocs que la memòria col·lectiva cita com a testimonials de la persecució religiosa a la Segarra durant els quatre primers mesos de la Guerra Civil figura el Clot dels Àubins. 

A partir del juliol de 1936 arreu de Catalunya es constitueixen comitès antifeixistes amb representació de totes les forces d’esquerra. En molts casos aquests comitès van passar a ser dominats per homes d’acció els quals, aprofitant el vuit de poder, escapant del control de les organitzacions, i moguts per l’odi de classe, per l’oportunisme o la revenja personal, van actuar amb una violència extrema.


2.- El món penitenciari del SIM
Localització de l’espai: Castell de Concabella


El dia 19 de maig de 1938 va arribar a Cervera una columna de presos procedent de la presó Model de Barcelona que tenia com a destí Concabella. La població va convertir-se a partir d’aquell moment, i durant quatre mesos, en base del camp de treball núm. 4.



 
Controlats pel temible Servicio de Investigación Militar (SIM), els camps de treball es van crear amb la finalitat d’utilitzar els presos com a força de treball per a obres de fortificació de la reraguarda.


Els presos van ser repartits entre l’església parroquial, els baixos del castell, els baixos de l’anomenada era nova de cal Recasens, la pallissa de cal Bertrola i la capella de Sant Vicenç. 




3.- Aeròdrom de l’Aranyó
Localització de l’espai: partida del “Camp d’Aviació” a 300m de la L-303


Una de les primeres tasques en l’organització de l’aviació militar a Catalunya va ser planificar la construcció d’una xarxa de petits aeròdroms per tot el territori, entre els quals hi va haver el de l'Aranyó, conegut també com de Cervera.

L’aeròdrom tenia planta irregular amb tres pistes d’uns 200m d’ample que es creuaven. En l’angle sud-oest de les pistes d’aterratge hi havia les dependències pel comandament i serveis de la tropa, i probablement els hangars. Constava de tres edificis. Davant seu, el refugi principal amb capacitat per a 130 persones. 






4.- Fortificacions de la L-2. El Canós
Localització de l’espai: afores del canós a 600m al sud-oest del poble


La idea de construir una sèrie de grans línies de fortificació que defensin el territori català va activar-se amb l’enfonsament del front d’Aragó.

El tram de la L-2 que passava per la Segarra protegia els principals eixos de penetració, per carretera, de l’enemic i nuclis importants com Guissona, però sobretot Cervera, centre important d’instal·lacions militars i nus de comunicacions.

5.- Fossa del Cementiri de Cervera
Localització de l’espai: cementiri de Cervera


El cementiri de la ciutat de Cervera havia estat ampliat al 1936. L’espai resultant es convertí, en pocs mesos, en una immensa fossa comuna de centenars de soldats i civils que van trobar la mort en aquesta ciutat. 


 


6.- Hospital militar del XVIII CE a Cervera
Localització de l’espai: plaça Pius XII de Cervera


L’abril de 1938 Catalunya es va convertir en l’escenari principal de la guerra. En aquest context, l’alt comandament republicà va preparar l’atac a posicions enemigues. Els preparatius van incloure l’organització dels serveis sanitaris que els caps de la sanitat del XVIII i l’XI CE van ordenar que s’establissin a Cervera i Sanaüja, respectivament.  A Cervera es va habilitar el Grup Escolar (avui escola Jaume Balmes) i els baixos de la Universitat.

A la Segarra s’hi podia localitzar, a més, un equip quirúrgic a Sisteró i un a Ferrar i trens hospitals.




 
7.-Cervera sota les bombes
Localització de l’espai: passeig de l’estació de Cervera

La proximitat del front de guerra va fer augmentar el perill de bombardeig sobre ciutats i pobles de Catalunya. La finalitat era destruïu objectius militars, nusos de comunicació i minvar la moral de la reraguarda. Cervera no va escapar d’aquell perill. 


A més, també hi va haver bombardejos aeris sobre objectius militars i de comunicació a Guissona, Sant Guim de Freixenet i la Manresana. 





8.- Cervera dins el mapa de camps de concentració de Franco
Localització de l’espai: Universitat de Cervera

La gran quantitat de presoners que anava capturant l’exèrcit franquista va motivar la creació, el gener de 1939, del camp de concentració de Cervera.

També hi van passar militars aliats fugits de l'Europa ocupada i guardes fronterers alemanys després de l'alliberament del sud de França, a l'agost de 1944. 



 
  Imatges: www.mailxxi.com/guerracivil/ , Geosilva Projectes, S.L. i http://desdelasegarra.blogspot.com.es

Comentaris