La Festa de Sant Antoni Abad



Les festes de Sant Antoni Abat són un conjunt de celebracions festives que tenen lloc al voltant del dia 17 de gener, onomàstica d’aquest sant, anomenat també Sant Antoni del porquet o dels rucs, perquè ha estat durant segles el protector de tots els animals útils per a les feines del camp.  La invocació a Sant Antoni està encaminada a obtenir la fertilitat i bona salut dels animals i dels camps. És hereva de bona part d’antigues advocacions precristianes amb idèntics propòsits. La festa recorda les festes Consualia romanes, que tenien lloc al desembre i a l’agost. La primera tendia a preservar el bestiar del mal i la segona festejava la fi i l’èxit de la collita. 


El nom dels Tres Tombs prové del ritu que se celebra durant la festa de Sant Antoni. Consisteix en fer tres voltes amb els cavalls i altres animals al voltant d’un espai que es consideri sagrat i sempre en sentit contrari a les agulles del rellotge.  Antigament, les voltes es feien al voltant d’una foguera feta amb ramatge verd. En algunes poblacions de Catalunya i València encara s’encenen fogueres la diada de Sant Antoni.

Com a patró del gremi dels traginers, el sant presideix les cavalcades dels Tres Tombs i beneeix els animals. Els traginers eren els que traginaven, els que portaven alguna cosa d’un lloc a un altre. Antigament, també tenien una funció social, perquè “transportaven” notícies. Hi havia diversos tipus de traginers: el traginer de garrot, que portava la mercaderia a l’esquena de l’animal; el traginer de mar, que transportava les mercaderies que arribaven per mar; i el traginer de carrera que cobria grans distàncies. 




Relacionats amb la festa, a més dels tres tombs i les benediccions als animals, trobem activitats de lleure com balls, cançons i tradicions gastronòmiques pròpies. Un dels productes de pastisseria propis de Sant Antoni Abat és el Tortell o Ferradura de Sant Antoni, un pastis fet de pasta de brioix, farcit de massapà, de nata, crema o trufa i amb fruites confitades. Com altres tortell amaga una sorpresa a dins. A les pastisseries de la Segarra en trobareu.

Antigament, es repartien els Panets de Sant Antoni que es beneïen a l’església i es donaven als animals perquè es creia que, un cop beneits, els guaria les malalties que els afectaven.  



A la Segarra, Sanaüja manté la tradició dels Tres Tombs en la diada de Sant Antoni, el dia 17 de gener celebra la festa amb un programa d'activitats molt complert http://www.sanauja.org/bddadmin/upload/Sant%20Antoni%202015%20_2.pdf

Fotos: Àngela Llop, Ajuntament de Sanaüja i M'encanta 

Comentaris