Fires i mercats de Nadal a la Segarra


Les antigues fires de bestiar i per contractar mossos que se celebraven a finals d'any a la Segarra han estat substituïdes per fires i mercats de Nadal.


Es té notícia que a la Segarra es fan mercats des d’antic. La primera referència al comerç cerverí data de l’any 1136. 

Força antiga devia ser també la fira que tenia lloc al mes de setembre, per Sant Miquel. En aquesta fira, documentada el 1301, els veïns de Cervera hi venien safrà, pells adobades i tenyides, obres d’argent, filassa de cànem, cordes i sogues i obres de cera. Els firaires portaven teixits de Sant Llorenç de Morunys, d’Olot i de França, a més de tota mena de mercaderies i bestiar. Al segle XVI s'hi podia trobar parades de cebes, taronges i torrons i es començaren a vendre cabassos i sàrries d’espart que probablement eren portats des de les terres de l’Ebre. 



Al segle XX la fira de Sant Miquel havia desaparegut i en el seu lloc n'aparegueren dues de noves: la Fira de Sant Martí i la Fira de Sant Tomàs. La Fira de Sant Martí (11 de novembre) era una mostra de venda d’animals on la gent de Cervera i la Segarra es proveïen de tot allò que necessitaven per a passar els mesos d’hivern. A la Fira de Sant Martí hi tenien parada, amb molt d'èxit, les torronaires d’Agramunt. 


La Fira de Sant Tomàs (22 de desembre) servia per a contractar els mossos. També es feien les compres de Nadal, especialment de productes pels àpats de les festes: aviram, verdures, fruita... 


Avui aquestes fires han desaparegut, han estat substituïdes per altres fires i mercats que al voltant de les festes de Nadal se celebren a diferents poblacions de la comarca. A Cervera (6 i 12 de desembre), Guissona (12 de desembre), Sanaüja (5, 6 i 7 de desembre) i Sant Guim de Freixenet (5 i 6 de desembre) hi trobareu tot allò que necessiteu per les festes nadalenques. 


No hi falten les paradetes on comprar figures pel pessebre i tot tipus de guarniments típicament nadalencs i elements tradicionals, productes d’artesania i antiguitats. Podreu gaudir de diverses activitat pròpies d'aquestes dates com el cagatió, jocs i entreteniments per la mainada, cantada de nadales i concerts, representacions de pessebre vivent…

I si us agraden les llaminadures i fer tastets, en aquestes fires hi trobareu delicioses temptacions salades i dolces com els típics torrons, neules i figures de massapà, que s’acompanyen d’allò més bé amb vins i licors elaborats a la nostra comarca. 





Comentaris